gototopgototop

Білка

Всім відомо, що білка - звір лісовий, але ліси бувають різні, а білка в цьому відношенні дуже розбірлива. Як правило, вона визнає тільки високостовбурні, сухі і тінисті. Їй не подобається ні вогкість, ні занадто великі відкриті сонцю простори. Хоча, це взагалі не обов'язково повинні бути ліси: великі фруктові і горіхові сади та міські парки цілком влаштовують білку.


Широко поширена думка, що білка харчується горіхами. Далеко не тільки горіхами і, тим більше, не лише лісовими горіхами. Все, що є в лісі їстівного, входить в її меню: всіляке насіння, зерна, бруньки, гілки, ягоди, молоді пагони, гриби, ну і звичайно, вміст шишок хвойних дерев. За день білка може обробити до 15 ялинових шишок і більше 100 соснових. Вона, схопивши зубами лусочку, піднімає її вгору, так що та відлітає і насіннячко показується назовні. На таку обробку однієї соснової шишки цей звір витрачає близько 3 хвилин. У денний раціон білки входять 100-150 шишок. Цієї кількості продукту достатньо, щоб вгамувати голод і відкласти запаси жиру.
Але це тільки вегетаріанська кухня білки. Не всі знають, що вона охоче поїдає також комах, але найбільше полюбляє пташині яйця і пташенят.

 

Білка

Цікава технологія розгризання білкою горіха. Швидко обертаючи горіх в передніх лапках, білка вигризає в ньому невелику дірку з того боку, де є гострий кінчик, а потім вкладає в неї два нижні різці. Фокус полягає в тому, що у білки, як і у багатьох гризунів, нижня щелепа складається з двох половинок, з'єднаних еластичним м'язом. Коли білка злегка стягує їх разом, різці розходяться в сторони і діють, як клин, вбитий в отвір, - горіх розкривається навпіл.

Дивовижно, що при своєму невеликому розмірі вона стрибає у довжину на 3-4 м, а у разі необхідності і на 10-15 м, при цьому хвіст слугує їй своєрідним рулем і парашутом.

Білка – тварина денна, вдень вона веде активний спосіб життя, а вночі відсипається у гнізді. За допомогою сильних задніх лапок з гострими кігтиками звичайна білка чудово лазить по деревах. За винятком шлюбного періоду, білки ведуть одиночний спосіб життя. У холодні зими іноді в одному гнізді живе декілька тварин; ймовірно, вони зігрівають одне одного своїми тілами.

На землю білка спускається неохоче, хіба що за подарунками. Більшу частину свого життя вона проводить на деревах. Там вона і відпочиває. Місцями для її відпочинку можуть бути дупло, кубло великої птиці, найчастіше ворони, сороки або яструба. Але окрім таких випадкових притулків, кожна білка має звичайно, а взимку обов'язково, свій постійний будинок, нею самою побудований у вигляді гнізда. Гніздо це нагадує вороняче і знизу виглядає як безладна купа гілок, але на відміну від воронячого зверху прикрите плоским дахом і являє собою щось на зразок кулі з двома виходами - головним і запасним. Всередині гніздо надзвичайно старанно вистелено сухими листям і мохом.

Цікаво також те, як білка робить свої запаси. Всім відомо, що хом'яки, наприклад, влаштовують у відгалуженнях своїх нір спеціальні комори для зберігання запасів зерна на зиму. Тому, бачачи, як білка бере в лапки горіх або жолудь, бігає з ним якийсь час, а потім закопує його в мох або в землю, всі думають, що це також приклад передбачливості і запасливості. Однак більш точні дослідження показали, що така поведінка може бути етапом становлення у білки хом’якових інстинктів, але на сьогодні й мови бути не може про будь-яке біологічне значення таких запасів, так як білка ховає тільки те, що відразу з'їсти не може, де попало і дуже рідко знаходить все згодом.

Розповідають також, що білка сушить гриби, розвішуючи їх на гілках дерев, однак і це не було підтверджено жодним серйозним дослідником, так що такі спостереження могли бути просто випадковими.

У білки є безліч ворогів, які регулюють щільність білячого населення. До них відносяться перш за все великі хижі птахи, особливо нічні, на чолі з пугачами. Але все б нічого, якби не лісова куниця, яку слід вважати ворогом номер один. Від пернатого хижака білка ще може якось захиститись, до речі, досить кумедним способом: у разі нападу вона починає гру в хованки - біжить вгору по стовбуру, як завжди по спіралі, періодично ховаючись за стовбуром від очей хижаків. Той змушений летіти по колу більшого діаметра і програвати в часі. Більше шансів мають нічні хижаки, які можуть раптово напасти на сплячого звіра.

А ось ще одна цікава деталь з життя білки. У Східному Сибіру спостерігали походи великих груп цих гризунів в пошуках багатих кормом лісів. Іноді це величезні натовпи, що тягнуться на багато кілометрів, причому їх не зупиняють навіть широкі річки, які вони перепливають, як флотилія вітрильників, задерши вгору пухнасті хвости.

Білка

РОЗМНОЖЕННЯ

Білка приводить дитинчат тоді, коли у природі є вдосталь їжі. Самка може мати до двох приплодів на рік. У кожному приплоді в середньому буває від 2 до 4 білченят. Під час вагітності високо на дереві вона влаштовує гніздо з гілок, яке має форму кулі, з двома, розташованими збоку входами. Всередині гніздо вистелене м'якими рослинами та пухом. У перші дні після пологів самка перебуває неподалік від гнізда і регулярно годує білченят. Через три тижні у дитинчат розплющуються очі і починає рости шерсть. У віці семи тижнів вони починають виходити з гнізда і приймати тверду їжу. Проте мати годує їх молоком ще приблизно три тижні.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

  • У більшості видів білок цього роду немає китичок на вухах. Вони ростуть тільки у звичайної і північноамериканської білок.
  • Представники роду білок-крихіток - дуже дрібні звірки. Їхня довжина сягає ледве 7-10 см.
  • У Фінляндії і на півночі Росії живе інший родич звичайної білки - летюча білка. Вона може долати невеликі відстані між деревами, планеруючи за допомогою розкритої, вкритою шерстю літальної перетинки.
  • Люди завжди вважали білку приязним звіром. Її зображення знайдені на мозаїках романської і деяких азіатських культур.

Білка

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ БІЛКИ

  • Хвіст: використовується для підтримування рівноваги під час переміщення по гілках. Крім того, білка накривається ним під час сну. Рухи хвоста свідчать про настрій тварини.
  • Вібриси: довгі і дуже чутливі, допомагають орієнтуватися. Білка має чутливі волоски також на передніх лапках, череві і біля і основи хвоста.
  • Зимова шерсть: зимова шерсть густіша і темніша, ніж літня. Має попелястий відтінок. Китички на вухах стають довшими.

Література: http://www.eco-live.com.ua/content/photoalbum/tsikavi-fakti-pro-tvarin-bilka, http://www.zoolog.com.ua/ssavci18.html


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України