gototopgototop

Дятел великий

Великий строкатий дятел - це найчисленніший представник родини дятлових, що поширені у Європі. Його ареал охоплює простір від хвойних лісів Скандинавського півострова до листяних лісів в районі Середземномор'я.

Цей птах з чорно-біло-червоним оперенням у наші дні розповсюджений так само широко, як і раніше. Стукіт великого строкатого дятла лунає не тільки в лісі - птах пристосувався також до життя в міських садах і парках. Великі строкаті дятли особливо охоче поселяються у розвішених для інших птахів шпаківнях.

Живлення. Великі строкаті дятли харчуються павуками, комахами і їх личинками, споживають вони і рослинний корм. Личинок дятли знаходять у тріщинах та порожнечах під корою. Птах стукає дзьобом по дереву, досліджуючи, чи є там личинки. Встановивши точне місце, де знаходиться здобич, дятел за допомогою дзьоба розширює отвір в корі і витягає з-під неї здобич кінчиком довгого шорсткого язика. Протягом всього року дятли годуються ягодами, горіхами і насінням шишок. Рослинна їжа в раціоні дятлів переважає взимку, коли комах та личинок обмаль.

Розмноження. Для гніздування старе трухляве дерево, в якому на висоті від 1 до 20 м над землею видовбують дупло - грушоподібну камеру з вузьким коридором, який веде назовні. Усередині камера вистелена деревними стружками. Пара великих строкатих дятлів по черзі насиджує кладку. Щоб пташенята добре росли, батькам доводиться часто літати на полювання і здобувати гусінь, яку негайно ж з'їдають малюки. Нерідко статевої зрілості досягають тільки найсильніші з пташенят. Більшість малюків дятла гинуть.

 

Більш детально можна прочитати на сайті: zoolog.com.ua

 


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України