gototopgototop

Щиглик

 Середовище існування/Опис

Щиглик - один з найгарніше забарвлених птахів Середньої Європи - досить сильно поширений в усьому ареалі. Улюблена їжа щиглика - насіння чортополоху.

Щиглик поширений в Європі, де в різних областях веде осілий або кочовий спосіб життя. Тонким дзьобом, що нагадує пінцет, щиглик витягує насіння з колючих кошиків чортополоху і реп'яха. Коротке жорстке пір'я на голові захищає птаха від колючок.

Вид –/Рід — Carduelis carduelis
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 12-13 см
Розмах крил: 24 см
Маса: 13-18 г
Звички: зграйні птахи
Їжа: насіння
Звуки: дзвінкі трелі
Тривалість життя: 15 років

Щиглик здебільшого віддає перевагу відкритим ділянкам, і тому його улюбленими місцями існування є вирубки, придорожні чагарники, світлі гаї та покинуті садки. На початок періоду гніздування зграї щигликів розпадаються на сімейні пари і маленькі групки. Протягом решти часу щиглики тримаються зграями, які восени і взимку нерідко переміщаються в міста. Частина птахів відкочовує до Нідерландів, Бельгії, Франції, Іспанії і Португалії - країн, клімат яких є теплішим.

Живлення

Наукова родова назва роду щигликів походить від латинської назви чортополоху. Ім'я було вибране невипадково, оскільки улюблена їжа щиглика - насіння саме цієї рослини. З червня по березень птах годується переважно насінням чортополоху. Суцвіття чортополоху, так звані кошики, щиглик не чіпає до зими, збираючи насіння на землі, а коли земля вкривається снігом, витягує їжу з її природного сховища. Щиглик любить також насіння гречки, кульбаби і жовтозілля. У зимовий період важливим джерелом корму птаха є насіння чіпкого підмаренника. Садівники охоче приймають на своїх ділянках щигликів, оскільки ці маленькі пернаті помічники поїдають насіння бур'янів.

Щиглики демонструють чудеса акробатики, звішуючись вниз головою на стеблах і гілочках, щоб дістати корм. Щиглики належать до нечисленної групи птахів, здатних притримувати їжу ногами. Довгим і гострим дзьобом щиглик витягує насіння з недоступних іншим птахам складних суцвіть. Жорсткі пір'їни захищають голову птаха від уколів колючок чортополоху.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: як правило, травень-вересень
Несіння: 2 за сезон
Кількість яєць: 4-6
Висиджування: 12-13 діб
Вигодовування пташенят: 13-16 днів

Наприкінці березня на початку квітня щиглики займаються пошуками місця, зручного для гніздування. Щиглики дуже старанно будують гнізда, їхні гнізда мають чашоподібну форму. Вони досить глибокі, тому яйця і пташенята щиглика надійно захищені навіть від найсильніших поривів вітру. Будівельним матеріалом для гнізда служать рослини, а скріплювальним розчином - павутина. Інтер'єр гнізда складається з рослинних волокон, паперових обривків, штучних матеріалів і шерсті. Архітектором і будівельником гнізда є самка щиглика. Самець в окремих випадках виконує роботу щодо постачання будівельних матеріалів для самки, та його основне завдання - це охорона території. Пара щигликів виводить пташенят двічі на рік. Кожного разу самка відкладає по 4-6 яєць. Самка насиджує кладку протягом двох тижнів. Самець у цей час приносить їй корм. 3 появою на світ пташенят роботи у нього додається - він годує не тільки самку, але й пташенят.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЩИГЛИКА

Оперення: коричнева спина, чорно-біла голова, біля основи дзьоба червоне кільце, крила чорні з жовтою смугою. Особини обох статей забарвлені однаково.

Пташенята: проводять у гнізді до 16 днів; батьки годують їх комахами і кашкою з напівперетравленого насіння.

Політ: у польоті добре видно широкі жовті смуги на крилах і біле покривне пір'я хвоста. Під час польоту птах майже безперервно видає характерні дзвінкі трелі.

Яйця: самка відкладає 4-6 блідо-голубих, крапчастих яєць; пташенята викльовуються через 12-13 днів.

Гніздо: чашоподібної форми, товстостінне, вистелене з рослинних волокон (пух чортополоху) і павутини; закріплене на кінці гілки великого дерева.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЩИГЛИКОМ

Щиглик - птах, якого легко впізнати. Він відзначається різнокольоровим, дуже гарним оперенням і характерним співом. Щиглик може навідуватися у ваш сад до годівниці, наповненої сумішшю насіння гайлардії, кульбаби і календули. Птахи із задоволенням поїдають насіння календули лікарської і кульбаб. Восени щиглики ласують насінням чортополоху. Іноді на старому фруктовому дереві можна помітити гніздо щиглика, підвішене до краю однієї з кронових гілок. Щиглик не належить до типово перелітних птахів, взимку він відкочовує до тих районів, де є більше поживи.

ЩИГЛИК І ЛЮДИНА

Яскраво забарвлений щиглик, що має прекрасний мелодійний голос, завоював серця багатьох любителів птахів. Його разом із чижами й синицями часто утримували в клітках. Із спійманих щигликів виготовляли чучела, а птахи, що залишилися живими, ставали домашніми невільниками. У свій час у моді були капелюхи, прикрашені різнокольоровими пір'їнками щиглика. Сьогодні вилов цих птахів заборонений, проте на чорному ринку ще можна відшукати щигликів, нелегально здобутих на півдні Європи. У Бельгії, наприклад, ще недавно щиглика можна було придбати в будь-якому зоомагазині.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

В одному ботанічному саду самка щиглика звила гніздо, використавши як матеріал пластикові таблички з назвами рослин.

Щиглик успішно акліматизувався в деяких країнах, що знаходяться за межами його природного ареалу. У Новій Зеландії щиглик став шкідником плантацій.

Щиглик має слабкість до насіння водянки чорної. Таке захоплення може привести до смерті птаха, оскільки колюче насіння може застрягти в його стравоході.

У минулому щиглик був популярним хатнім співочим птахом. Пташники щороку в кінці літа влаштовували полювання на щигликів.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Від Ірландії, Португалії і Північної Африки до Південної Скандинавії, включаючи південь Фінляндії, Прибайкалля і Монголії. Вид акліматизований в Австралії і на Новій Зеландії.

Охорона

Незважаючи на поступове зникнення старих садів і чагарників - місць гніздування щиглика - вид продовжує залишатися численним.


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України