gototopgototop

Fringilla coelebs

 Середовище існування/Опис

Зяблика можна побачити майже по всій Європі і на більшій частині Азії. Він має досить дивне ім'я, ніби весь час мерзне. Проте насправді зяблик морозів не боїться.

Зяблик - це мила співоча пташка, яку в Центральній Європі можна побачити протягом всього року. Взимку більша частина північної популяції зябликів відлітає на південь Європи і до Африки. Рано навесні вони повертаються на свої гніздів'я.

Вид –/Рід — Fringilla coelebs
Родина – В'юркові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 14,5-16 см
Маса: 17-30 г
Звички: за винятком шлюбного періоду тримаються зграйками
Їжа: головним чином насіння
Звуки: мелодійний спів

Відразу ж після прильоту яскраво забарвлені самці зяблика приступають до пошуку зручної гніздової ділянки. Пізніше до самця приєднується самка. Зяблики віддають перевагу густим заростям, проте ці птахи невибагливі до місця проживання, тому вони поселяються в будь-яких лісах, уникаючи хіба що глухих місць. Гніздова ділянка зяблика зазвичай складає всього 120 м2. Взимку зяблики тримаються зграями і переміщаються на відкриті простори - луги і поля. Нерідко вони створюють спільні зграї з горобцями або іншими видами в'юрків, головним чином зі своїм найближчим родичем - в'юрком.

До родини в'юркових належать, наприклад, в'юрок, що зустрічаються в усій Європі, і Тенеріфе, який проживає на Канарах.

Живлення

Зяблик - переважно рослиноїдний птах. Його корм тільки на одну чверть складається з тваринного корму і на три чверті - з рослинного, переважно з різного насіння. Рослиноїдність - характерна особливість усіх в'юркових. За допомогою міцного дзьоба, нерівного піднебіння і сильних лицьових м'язів зяблик справляється навіть з дуже твердим кормом. Він однаково легко розбиває панцирі жуків і шкаралупу насіння. До складу меню зяблика входять насіння бур'янів і хвойних дерев, зелені бруньки листя і квітів, лісові ягоди і горобина.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1 року
Період гніздування: з березня
Несіння: 1-2 за сезо
Кількість яєць: 4-6
Висиджування: 11-13 днів
Вигодовування пташенят: 12-15 днів

Пора гніздування у зябликів розпочинається вже в березні - квітні. Самці, що в цей час повернулися із зимування, починають шукати зручну ділянку. Вони гучним співом позначають свою територію і привертають на неї самок. Прийнявши запрошення самця, самка починає шукати придатне для будівництва гнізда місце. Гніздо зяблика може знаходитися в самих різних місцях - в густому чагарнику, живоплоті або на дереві, зазвичай неподалік від стовбура або ж на розвилці гілок. Гніздо будує самка, а самець допомагає їй, приносячи будівельний матеріал. Чашоподібне гніздо зяблика старанно сплетене з моху, трави і тонких прутиків, скріплених павутинням і волосками. Зовні гніздо покрите лишайниками, берестом і грудочками рослинного пуху, тому помітити його на тлі кори дерева практично неможливо. Самка відкладає від 4 до 6 голубувато-зелених яєць і насиджує їх протягом 11-13 днів.

Новонароджені пташенята вкриті пухом. Вони повністю залежать від батьків. Пташенят батьки вигодовують разом. Вони приносять малюкам комах і вкладають їх прямо у відкриті дзьобики пташенят.

СПІВ

Свою пісню пташенята вивчають, наслідуючи співу дорослих самців. Так вони стають виконавцями „діалекту", характерного для певного району. Цей спів дуже важливий для молодих самців, коли вони вперше позначають межі своєї ділянки. Мелодія змінюється залежно від місця проживання. Пісня зябликів дзвінка, завзята, з характерним „розчерком" наприкінці.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗЯБЛИКА

Самка: приблизно протягом 18 днів зайнята будівництвом чашоподібного гнізда.

Самець: захищає ділянку, коли самка насиджує яйця. Він проганяє потенційних суперників.

Крила: біла смужка на крилах допомагає відрізнити самку зяблика від інших в'юрків.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ЗЯБЛИКОМ

Зяблик - найпоширеніший в європейських лісах птах. Самці зяблика є одними з найяскравіше забарвлених птахів у Європі. Їх легко впізнати по сірувато-блакитному тімені, рудувато-коричневим грудям, каштановій спині і темно-зеленій основі хвоста. На відміну від самців, самки зябликів не такі яскраві. Їхнє тіло вкрите коричневими пір'їнками, на крилах і хвості вони мають білі смужки.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Під час будівництва гнізда самка близько 1 300 разів злітає вниз за будівельним матеріалом і повертається з ним до гнізда. Гніздо розташовується на висоті 2-4 м від землі.

Зяблики належать до родини в'юркових. Тільки три їхні види - зяблик, в'юрок - вигодовують своїх пташенят виключно комахами, тобто білковим кормом.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Європа, Азія, Північна Африка, острів Мадера, Азорські і Канарські острови. Птахи з північних і східних районів ареалу зиму проводять у Центральній і Південній Європі і на Середньому Сході.

Охорона

Зяблики є численними по всій Європі, тому зникнення їм не загрожує.


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України