gototopgototop

Sturnus vulgaris

 Середовище існування/Опис

Шпак є одним з найчисленніших птахів європейського регіону. Великі зграї шпаків, що кружляють над дахами будинків - це видовище, що запам'ятовується всім.

Шпак є одним з найбільш кмітливих і найбільших птахів, що досить легко пристосовуються до різних природних умов. Він є невибагливим при виборі їжі. Завдяки цій обставині протягом останніх 50 років ареал шпака збільшився і, відповідно, кількість птахів зросла, тоді як чисельність багатьох інших видів скоротилася.

Вид –/Рід — Sturnus vulgaris
Родина – Шпакові
Ряд – Горобцеподібні

Довжина: 21,5 см
Довжина крила: 13 см
Маса: 74-90 г
Звички: суспільні птахи; на місцях нічлігу тримаються великими зграями
Їжа: безхребетні, фрукти, інші плоди та насіння
Тривалість життя: 3 роки

У багатьох сучасних людей шпак зазвичай асоціюється зі шпаківнею - здається, тільки там він і проживає. Проте насправді в минулі часи шпак був лісовим птахом, який гніздувався в дуплах дерев. У наші дні ситуація в багатьох районах сильно змінилася, тому шпаків частіше можна зустріти поряд з житлом людини, аніж в безлюдних районах. У деяких регіонах вони розселилися на сільськогосподарських угіддях, особливо поблизу пасовищ, нерідко птахи зустрічаються і в містах. Шпаки - суспільні птахи. Великими зграями вони відправляються на годування або повертаються на нічліг. Часто вони гніздуються великими колоніями.

Зимовими вечорами величезні зграї шпаків вирушають у міста, де проводять ніч. Шпаки галасливими групами збираються на гілках дерев або дахах будинків. До міст їх приваблюють кращі умови - там дещо вища температура повітря, і велика кількість захищених від вітру місць.

Живлення

Раціон шпаків є надзвичайно різноманітним і залежить від місця проживання птахів. У природі вони зазвичай харчуються насінням та плодами, збираючи на полях і пасовищах комах, наприклад, довгоніжок, жуків і гусениць. Шпаки іноді також полюють на комах у повітрі. Ці птахи охоче відвідують плодові сади, де завдають відчутної шкоди врожаєві.

Шпаки є основними ворогами виноградарства. У містах вони охоче прилітають до годівниць, розставлених у парках і садках. Пташенят птахи вигодовують комахами. Багато птахів, що проводять у місті ніч, вдень відправляються на годування у його околиці. Рано-вранці зграї шпаків вилітають із міст і летять до джерел їжі, іноді розташованих на відстані декількох кілометрах від місця нічлігу. До вечора шпаки повертаються назад. У міру наближення птахів до міста їхні зграї збільшуються. До міста зграї підлітають у вигляді величезних чорних хмар.

Розмноження

Статеве дозрівання: з 1-2 рокі
Період гніздування: з квітня по червень
Несіння: 1, рідше 2 за сезон
Кількість яєць: 5-7
Висиджування: 12-13 днів
Вигодовування пташенят: 3 тижні

Перед початком гніздового періоду великі зграї шпаків розпадаються на пари. Молоді птахи, що не гніздуються, зберігають вірність звичним місцям ночівель. Решта птахів створюють пари і шукають зручні для гнізд місця. У природі шпаки використовують дупла дерев або скельні щілини, міські ж птахи вибирають для себе отвори в будинках, наприклад, під дахами. Гніздо шпака - досить крупна споруда чашоподібної форми, збудована із сухих частин рослин.

Птахи вистилають його травою, мохом, пір'ям та іншими матеріалами. Самка відкладає яйця з інтервалом у 24 години. Вона одна насиджує яйця. Самка проводить у гнізді всю ніч і більшу частину дня. Пташенята вилуплюються голими і сліпими. Батьки приносять їм комах (до 300 на день) - поживний білковий корм. За 3 тижні малюки виростають.

ХАРАКТЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ ШПАКА

Політ: літає швидко і рівно, під час лову літаючих комах рухи неправильні.

Гніздо: період гніздування починається з вибору зручного для гнізда місця. Птахи віддають перевагу покинутим дуплам дятлів, щілинам у стовбурах дерев і стінах.

Пошук їжі: птахи ходять по землі або гілках і дзьобом збирають комах.

Оперення: чорне з пурпурним,зеленим і синім металевим блиском, влітку дзьоб жовтий у птахів обох статей.

СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ШПАКОМ

Шпак гніздується на території всієї Європи. Взимку чисельність шпаків на півдні Європи значно зростає, оскільки тут перечікують зиму ті птахи, які гніздуються в Північній та Центральній Європі. 3 осені до весни в деяких селах і містах на півдні з'являються величезні зграї шпаків, що можуть нараховувати до мільйона особин. У кожному районі вони мають свої місця для ночівлі. Час від часу птахи міняють ці ділянки. Про присутність шпаків можна дізнатися по екскрементах, що видніються на землі і тротуарі, а увечері можна спостерігати великі зграї цих птахів.

ШПАК І ЛЮДИНА

Городяни не полюбляють шпаків, оскільки вони випорожненнями забруднюють будинки, тротуари і дерева в містах.

У парках дерева, алеї і лавки бувають вкриті шаром екскрементів з таким сильним запахом, що деякі частини парків приходиться закривати. У селах шпаків також нерідко вважають шкідниками, оскільки вони пошкоджують посіви на полях. У регіонах, де розвинене виноградництво, наліт шпаків на виноградник може призвести до розорення землеробів. Міські власті і землероби намагаються відвадити шпаків від певних місць. Для цього вони використовують мережі, а також могутні прожектори і звукові сигнали.

ЧИ ТОБІ ВІДОМО, ЩО...

Шпак - це прекрасний імітатор. Він може наслідувати голоси інших птахів та інші звуки, наприклад, телефонний дзвінок, квакання жаб, скрип дверей, нявкання кішок або насвистування мелодій.

Під вагою великої зграї шпаків іноді ламаються гілки дерев.

У деяких районах шпак є бажаним гостем, оскільки знищує багатьох комах-шкідників. У деяких країнах Європи і у Новій Зеландії люди навіть будують для них шпаківні, розвішуючи їх поблизу своїх жител.

В останні роки у Великій Британії, Скандинавії, на території колишнього СССР і в східній частині США шпаків стало менше. Причиною цього було зменшення пасовиськ для домашньої худоби, де шпаки знаходили більшу частину здобичі.

МІСЦЯ ПРОЖИВАННЯ

Шпаки є численними птахами, що населяють всю територію Європи і західну частину Азії, а взимку вони зустрічаються далеко на півдні. Шпаки були акліматизовані в Північній Америці, Південній Африці і Австралії.

Охорона

Шпаки пристосувалися до життя у змінених людиною регіонах і стали одними з найчисленніших птахів у Європі.


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України