gototopgototop

Велика синиця (лат. Parus major), — найбільший і найбільш численний з усіх видів синицевих птахів, що зустрічаються в Україні. Мешкає в Європі, Азії і Північно-західній Африці. У дикій природі зустрічається в різноманітних лісах, де звичайна на відкритих ділянках, узліссях, по берегах водойм. За невеликим винятком, розмножується з кінця січня по вересень, роблячи дві кладки за сезон. Гніздиться в дуплах і порожнечах дерев, а також в різноманітних нішах як природного, так і антропогенного походження.

Тяжіє до житла людини, часто зустрічається у великих містах і інших населених пунктах, в передмістях, в садах і парках. Живиться переважно дрібними комахами і іншими безхребетними. Знищуючи велику кількість шкідників лісу, приносить безперечну користь природі. Взимку збивається в змішані зграйки з іншими птахами і кочує у пошуках корму. Охоче відвідує годівниці, де годується насінням соняшнику, несолоним салом, вершками з молочних пакетів.

Зовнішній вигляд

Рухливий, верткий птах. У Європі найбільша синиця — розміром приблизно з горобця, має досить довгий хвіст. Довжина 13-17 см, маса 14-21 г, розмах крил 22-26 см. Має досить яскраве оперення, серед інших птахів виділяючись передусім яскраво-жовтим черевцем з «краваткою» — широкою чорною смугою від грудей до гузки. Верх голови, або шапочка, чорний з синім металевим блиском. Щоки білі. На потилиці жовтувато-біла пляма. Навколо шиї чорна смуга-нашийник, горло і груди чорні з невеликим блакитнуватим відливом. Спина жовто-зелена або блакитнувато-сіра з невеликим маслиновим відтінком на плечах, крила і хвіст блакитнуваті. На трьох крайніх рульових є білі вершини, що разом утворюють поперечну світлу смужку. На крилі також помітна тонка біла поперечна смуга.

Самиці схожі на самців, проте в цілому трохи більше тьмяні — чорні тони на голові і грудях мають темно-сіріший відтінок, нашийник і чорна смуга на череві тонше і іноді може уриватися. Облямівка на верхніх і середніх криючих швидше зеленувато-сіра, ніж чим зеленувато-синя у самців. Підхвістя біліше. Молоді птахи схожі на самиць, проте шапочка у них швидше бура або буро-оливкова, а пляма на потилиці маленька і розпливчата. У виду добре виражена географічна мінливість — виділяють більше 30 підвидів, відмінних по відтінках забарвлення спини, надхвістя, грудей, боків, інтенсивності білого кольору на рульових. Крім того, ряд підвидів демонструє невеликі екологічні відмінності.

Спів

Велика синиця має багатий голосовий репертуар — фахівці виділяють до 40 варіацій видаваних нею звуків. При цьому одна і та ж особина одночасно здатна чергувати три-п'ять варіантів, різних по ритму, тембру, відносній висоті звуків і кількості складів. Особливо активний самець, що співає впродовж майже усього року, за винятком пізньої осені і ранньої зими.

У кожного співака інтонація своєрідна. День за днем ці наспіви стають голосніше і довше, мимоволі приваблюючи увагу своєю оригінальністю. Аналогічний скрекіт є і у зяблика, проте у синиці воно має дзвінкіший тембр. Пісня часто звучить при спілкуванні між членами пари, або коли птах збуджений. Окрім власне співу, є і так звана підпісня — мелодійне тихе щебетання, «муркотання», що найчастіше виконується в лютому або березні.

Ареал

Поширена в Євразії на усьому протязі із заходу на схід, а також на північному заході Африки. У Європі зустрічається майже всюди, за винятком Ісландії і безлісої крайньої півночі Скандинавії, Кольського півострова і Росії. У Азії відсутня в приполярних і полярних районах Сибіру, у високогір'ї і зоні пустель Центральної і Середньої Азії, на Близькому Сході на південь від Ізраїлю, Сирії і північного Іраку. У південно-східній Азії мешкає в країнах Індокитаю, на островах Ява, Суматра, Малих Зондских островах і частково Борнео. У Скандинавії і Фінляндії на північ піднімається до 68° пн. ш. Східніше відмічена в районі Архангельська, ще східніше у верхів'ях Печори. У басейнах Обі, Єнісею і в долині Олени не зустрічається на північ від 61-ої паралелі. За межами материка відмічена на Британських, Балеарських, Японських островах, на Корсіці, Сардинії, Сицилії, Кріті і інших островах Егейського моря, Кіпрі, південній частині Сахаліну, острові Хайнань, численних островах південно-східної Азії.

Середовище життя

У холодну пору року велика синиця залишається в місцях гніздувань або кочує на невеликі відстані.

У гніздовий період населяє ліси самих різних типів, найчастіше листяні і змішані, де зустрічається на відкритих ділянках, узліссях, уздовж річкових долин і по берегах озер. У Європі найбільшої чисельності досягає в зрілих дубових лісах, де є достаток порожнеч в деревах. У Сибіру гніздиться по околицях тайги, як правило не далі 10-15 км від житла людини. У суцільному темному лісі зустрічається рідко. Звичайна в лісостеповій зоні, де концентрується в прибережних заростях вербняку і березових гаях, а також на відкритих просторах з рідкісними деревами. У Монголії мешкає на лісистих пагорбах і в напівпустинному ландшафті. На схилах Гімалаїв зустрічається у світлих листяних і змішаних лісах за участю дуба, кінського каштана, сосни і кедра гімалайського. У горах піднімається в швейцарських Альпах до 1950 м, в горах Атласу до 1850 м, Гімалаях зазвичай до 1800 м (проте на північному заході Індії до 1200-2440 м, в Непалі до 3050 м, в районах Ладакх і Читрал до 3660 м над рівнем моря), в центральному Китаї до 1650 м, в Тібеті до 4040 м, в китайській провінції Сичуань до 4420 м над рівнем моря.

Утворення міст і господарська діяльність людини сприятливо позначилася на поширенні цього птаха — вирубування лісів сприяло збільшенню відповідних місць для гніздувань, а зимова підгодівля допомагає перенести неврожайні роки. Синиця охоче селиться в садах, парках (у тому числі і міських), по околицях полів, в лісопосадках і маслинових гаях.

Розмноження

Моногамна або зрідка полігамна, багато пар зберігаються декілька років підряд. На більшій частині ареалу сезон розмноження триває з кінця січня по вересень, при цьому кладка яєць часто залежить від доступності корму. Так, британські учені виявили, що в результаті глобального потепління птахи останніми роками почали відкладати яйця дещо раніше, ніж зазвичай, що викликано більше ранньою появою гусениць — основної їжі в сезон розмноження. На Яві розмноження може відбуватися впродовж усього року з піком кладки яєць в квітні-червні, в Ізраїлі в жовтні-грудні. У кінці січня зграйки синиць розпадаються, і птахи займають гніздові території, стаючи агресивними по відношенню до прибульців. У Ізраїлі зграї не утворюються, і птахи охороняють свою територію впродовж усього року. Під час залицяння самець тримається дещо вище за самицю, скаче з гілки на гілку із злегка розпущеними крилами і хвостом, злітає вгору і м'яко планує до місця майбутнього гнізда, ритуально годує партнерку.

На Україні і півдні Росії перші пісні самця можна почути в середині лютого, на півночі на однин або два тижні пізніше. Для гнізда найчастіше вибирається дупло дерева на висоті 1,5-5 м від землі, проте у разі недоліку відповідних місць може бути використано і інше закрите місце — мишача нора, порожнеча в зовнішній стіні будови, тріщина в скелі або стіні, штучна дуплянка, синичник. Про пластичність цієї синиці у виборі місця розмноження може служити такий приклад — в 1980-х роках фахівці зареєстрували факт облаштування гнізда в стволі гармати, що стоїть у дворі Музею артилерії в центрі Санкт-Петербургу. Рідко займає невживані гайна білок, дупла дятлів і старі гнізда сорок і інших хижих птахів. Відомі випадки і розорення кладок інших птахів. Будівництвом і облаштуванням гнізда займається виключно самиця. Як основний матеріал використовуються мох, тонкі гілочки, торішні стебла трав, лишайники, а також шерсть тварин, пір'я, кокони павуків і павутина — цією масою заповнюється внутрішній простір укриття. У населених пунктах іноді в хід йде також і м'яке сміття — вата, обривки ниток і т. п. Діаметр лотка 40-60 мм, глибина 40-50 мм.

У сезон зазвичай дві кладки, перша з яких на більшій частині ареалу доводиться на кінець квітня — початок травня, а друга — на червень. Повна кладка складається з 5-12 яєць, при цьому удруге птах зазвичай відкладає меншу (зазвичай на 2 менше) кількість яєць, ніж чим в перший. У деяких країнах Західної Європи фахівці виявили цікавий феномен — в районах з сильним забрудненням повітря самиця може насиджувати порожнє, без єдиного яйця, гніздо. Яйця білі, із злегка блискучою шкаралупою, з численними червонувато-коричневими плямами і крапками. Розміри яєць (16-20) х (12-15) мм. Самиця сидить щільно впродовж 12-14 днів, тоді як самець добуває корм і годує її. При наближенні до гнізда людини квочка голосно шипить, а при безпосередній небезпеці злітає і крутить над гніздом разом з самцем. Пташенята, що вивелися, на голові і спині покриті сірим пухом, порожнина дзьоба помаранчева. Потомство вигодовують обидва батьки, приносячи їм в гніздо в середньому 6-7 г їжі на кожне пташеня в день. Пташенята знаходяться в гнізді 16-22 днів, після чого набувають здатність до польоту, проте ще приблизно тижня повністю залежні від батьків. Навіть через цей час молоді птахи часто тримаються недалеко від гнізда і час від часу підгодовуються батьками. Другий виводок тримається разом з батьками до 50 днів, коли з приходом осені птахи збиваються в зграйки. Максимально відома тривалість життя — 15 років.

 Живлення

У Європі синиці приймають їжу прямо з рук людини.

В період розмноження живиться дрібними безхребетними і їх личинками, знищуючи велику кількість лісових шкідників. Його основу в цей період складають гусінь метеликів, павуки, довгоносики і інші жуки, двокрилі (мухи, комарі, мошки) і напівжорсткокрилі (клопи, попелюха і т. п.). Також споживає тарганів, прямокрилих (коників, цвіркунів), дрібних бабок, сітчастокрилих, щипавок, мурашок, бджіл (заздалегідь видаливши жало), багатоніжок, кліщів та ін. Пташенят вигодовують головним чином гусеницями метеликів, довжина яких не перевищує 1 см.

Восени і зимою зростає роль різноманітних рослинних кормів, у тому числі насіння буку лісового і ліщини звичайної. Годується на полях загубленим зерном кукурудзи, пшениці, вівса. На північному заході Росії відмічені плоди і насіння наступних рослин : сосни, ялини, липи, клена, берези, бузку, щавлю кінського, реп'яха, бузини червоної, горобини, чорниці, соняшнику і конопель. На відміну від інших видів синиць, таких як синиця блакитна і синиця чорна, власних зимових запасів не робить, проте майстерно знаходить і охоче споживає корми, заховані іншими птахами. Іноді споживає падаль. Часто відвідує пташині годівниці, де годується насінням соняшнику, залишками їжі, несолоним салом і вершками із залишених молочних пакетів.

Корм добуває в кроні дерев, найчастіше в нижньому ярусі, а також в листі кущів і підліска. Іноді шукає опале насіння і плоди рослин на землі. Плоди з твердою шкаралупою, такі як горіхи, заздалегідь довбе дзьобом, притримуючи здобич лапкою або затискаючи в корі дерева.

Відео

Інформація взята із відкритих джерел інтернету

 


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України