gototopgototop

Морський окунь

Морський окунь, або смарида,— один з найчисленніших видів родини смаридових. Тіло його видовжене, сплюснуте з боків, на спині є довгий без виїмки плавець. Рот з дрібними гострими зубами, може витягуватися в трубочку. Спина сірувата, на жовтуватих боках є голубі смужки і темні плями різної форми, найбільші з яких укривають кінці грудних плавців.

Тримається біля берегів у квітні—листопаді. Його табуни зосереджуються в придонних шарах води, на супіщаних і кам'янистих грунтах, укритих водоростями. Живиться морський окунь рачками, черв'яками, молюсками, дрібними рибами, ікрою риб, водоростями. Із зниженням температури води нижче від +8...+9 °С табуни відкочовують у глибші місця.

Нереститься у травні—липні при температурі води +15...+ 21 °С. Однорічні особини починають нерест на три-чотири тижні пізніше, ніж старші за них. Самці першими приходять у прибережну зону й на відстані 10—15 м від берега на глибині 6—30 м, де дно вкрите галькою, будують гнізда блюдцеподібної форми. Довжина їх 20—40 см, ширина — 15—20 см і глибина — 3—5 см. Самець-будівельник має яскравіше забарвлення порівняно із самцями, що тримаються в табуні. У нього голова, спина, поперечні смужки на тілі, черево й черевні плавці стають чорними. Це застережне забарвлення швидко зникає, як тільки самець залишає гніздо, і з'являється знову, коли він повертається до нього. Підготувавши гніздо, самець виганяє з табуна самку й намагається загнати її до гнізда. Після відкладання ікри й запліднення її самець п'ять-шість діб охороняє гніздо. Він постійно очищає його, час від часу плавцями рухає воду, завдяки чому поліпшуються умови дихання ікринок, відганяє риб, які намагаються проникнути в гніздо. Табуни до 50—60 зеленух і морських ластівок щільним кільцем оточують гніздо, і самець ледве встигає їх відганяти. У шлунках відловлених у цих місцях хижаків було виявлено від 300 до 1100 ікринок морського окуня.

Ікру самка відкладає за три-чотири прийоми. У кожній порції налічується 1,8—34,4 тис. ікринок, тобто одна-дві третини від загальної кількості, що дозріває в яєчнику самки. Отже, плодючість морського окуня невелика. Тому з певністю можна сказати, що його чисельність забезпечується переважно турботою самців про потомство. Цьому сприяють особливості розвитку і кращий темп росту самців порівняно із самками.

На початку другого року життя кількість плідників поповнюють майже дві третини особин, з яких більшість становлять самки і незначну частину (7 % ) — самці. На третьому — четвертому, рідше на п'ятому, році життя в риб змінюється стать. Більшість особин морського окуня функціонують протягом двох — чотирьох років як самки, а п'яти — семи років як самці. Тому самки зустрічаються у віці одного — п'яти років, самці одного — дев'яти років. Співвідношення статей у період нересту приблизно однакове.

Чисельність цього виду буває досить значною, проте промислове значення його невелике. Часто він є об'єктом аматорського рибальства.

Література: А.Я. Щербуха "Риби наших водойм"
 


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України