gototopgototop

Diplodus annularis

З родини спарових у Чорному морі зустрічається майже десять видів, серед яких найчисленнішим є морський карась, або ласкир. За формою тіла він нагадує карася сріблястого. Спинний плавець у морського карася тягнеться майже від голови до хвоста. У роті великі зуби. Боки тіла світло-жовті із сріблястим відтінком, спина темніша із золотистим відтінком. Біля основи грудного плавця та на хвостовому стеблі є темно-сірі плями.

Живе біля берегів, переважно серед рослинності, на глибині 8—10 м, виходить на піщані мілини глибиною до 2 м. Рано навесні він мігрує в прибережну зону, але з настанням спеки відходить на глибші місця, де прохолодніша вода. Тримається табунами, в яких налічується до двох-трьох десятків особин. Надзвичайно обережна риба. Живиться водоростями, рачками, черв'яками. Здобич шукає в придонних шарах і в товщі води.
Нереститься влітку. Самки відкладають близько 100—130 тис. ікринок.
Форма тіла різко змінюється в процесі його розвитку. Найінтенсивніше це відбувається в перші три-чотири місяці, коли мальок найшвидше росте. Висота тіла дуже збільшується в період переходу малька на придонне живлення. Збільшення висоти тіла супроводиться збільшенням його товщини внаслідок посиленого розвитку м'язів. Чотирирічні особини мають довжину понад 13 см. У Чорному морі найчастіше зустрічаються морські карасі завдовжки понад 15 см, зрідка — не більш як 30 см. Промислове значення його невелике.

Література: А.Я. Щербуха "Риби наших водойм"
 


... ...

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Птахи України

Всі птахи України